Rödöns sockendräkt

av DräkterJH
Rodon sockendrakt
Rödöns sockendräkt

Rödödräkten

Av Sigrid Grenholm, Dräktombud

Kvinnodräkten är komponerad i mitten av 1930-talet efter den stora dräktinventeringen 1933-1935. De enda dräktdelar som har en dokumenterad förlaga är kjolväskan, daterad till slutet av 1700- talet, inlämnad av Ingeborg Larsson i Nygården 1957, och stycket till mössan, som tillhört Ingeborg Larsson i Tullus. I övrigt är den en ganska fri komposition. Enligt brevväxling mellan Jämtslöjd och ombudet Karin Larsson, Trusta komponerades den efter ”den gröna ön och den blå sjön”. Vi kan klart säga att det här inte är en dräkt, som i sin helhet burits i Rödöns socken under ett visst tidsskede. Däremot är dräkten, som 1935 fastslogs, representativ för socknen. Efter noggrant studium har varje del utvalts, för att ha sannolikheten att vara riktig och stilren. En dräkt skänktes av Rödöns kommun och den finns på Jamtli.

Sockendräktsombud 1935: Karin Larsson Trusta, Margit Granberg, Krokom. 22/3 1936 avsäger sig Margit Granberg och hon föreslår Märta Nilsson Nyland och Maria Nilsson, Uddero. Enligt brev från ombudet Karin Larsson, Trusta daterat den 21/3 1935 var det inte helt klart hur dräkten skulle se ut. Med tanke på det så var det en imponerande skara som deltog i paraden. Enligt Kerstin Nystrand f. Nilsson (f.1921), som deltog i paraden, vävde hennes mor tyg till fyra dräkter inklusive ett tyg till museet. Hon minns att det var väldigt bråttom. De anlitade en hemsömmerska, Brita i Vike (Forsberg).

Anmälningslista, dräktparad 10/6 1935

  • Ester Andersson, Hissmofors
  • Margit Granberg, Krokom ombud
  • Birgitta Granberg, Krokom
  • Anna-Stina Johansson, Krokom
  • Ingrid Olsson, Hissmofors
  • Signe Björklund, Hissmofors
  • Emmy Andersson, Hissmofors
  • Märta Nilsson, Nyland, Dvärsätt
  • Kerstin Nilsson, Nyland, Dvärsätt
  • Regina Melander, Krokom
  • Stina-Britta Melander, Krokom
  • Ann-Marie Andersson, Hissmofors
  • + 8 st från Trusta, Rödön

18 deltog enligt anteckningar och Rödön erhöll redaktör Olof Ahlströms hederspris ”Till hemsocknen för modelltrogen och välsydd dräkt”. Rödön erhöll även 3:e pris ur Hushållningssällskapets hederspris. Deltagarantalet understiger 2,5 % av socknens invånarantal. 1,11 % av befolkningen (1617) och odlingsareal 2238 ha.

Överdelen är sydd i linne med rund halsringning med passpoal. Sprund bak, som knäppes med knapp och trådögla. Upptill på ärmen finns fem lagda veck. Nedtill på ärmen är det stripade rynkor mot manschett med sydda hål för smala bomullsband. Framtill på blusen samt på manschetterna är det ett broderi sytt i näversöm och stjälkstygn.

Livstycket är i grön sammet eller enfärgat grönt ylletyg i tuskaft. Livstycket har tre sömmar i ryggen som avslutas med ett sju cm långt skjört. Det knäppes framtill, omlott på vänster sida, med häktor och trådöglor. Det bäres utanpå kjolen och förklädet.

Kjolen är bredrandig i grönt, bått, brunt, mörkbrunt och gulbrunt. Tyget är vävt i tuskaft med bommull 30/2 till varp och entrådigt ullgarn till inslag. Kjolen har stripade rynkor mot en smal linning i samma tyg. Sprund framtill, som knäppes med hakar och trådöglor. Vidden på kjolen är 240 eller 300 cm. och dess längd bör vara ca 8-12 cm från golvet.

Förklädet är vävt i tuskaft och inslagsrips med merceriserat bomullsgarn i både varp och inslag. Det är långrandigt i blått, grönt och gult med en bred bård nertill. Förklädet veckas upptill och monteras mot ett vävt band av tvåtrådigt ullgarn i färgerna blått, grönt, brunt, vitt och gult Förklädet, som avslutas med en smal fåll, är ungefär 5 cm kortare än kjolen.

Bindmössan är klädd i sidentyg, svart för gift och blå för ogift kvinna. Till bindmössan hör ett stycke i tyll med vitt broderi och smal knypplad spets.

Kjolväskan är av mörkblått ylletyg med broderier i ullgarn i färgerna rött, grönt och gult. Broderiet är sytt i stjälkstygn och schattérsöm. Väskan fodras med oblekt linne och monteras mot mässingsbygeln med ett bomulls-band i färg. Väskans baksida kan vara av brunt läder. Fram- och baksidan på väskan sys ihop med en röd passpoal emellan.

Strumpor i blått ylle. Skor, svarta med mässingspänne Schal i lämplig färg i siden eller ylle.

Mansdräkten är orginalplagg och förlagan finns på Nordiska museet i Stockholm. Mansdräkten består av jacka, knäbyxor, skjorta, väst, halsduk, strumpor, strumpeband, mössa och skor. Dräkten är avbildad i Anna-Maja Nyléns bok ”Folkdräkter”.

Tröjan eller jackan är sydd i blåsvart vadmal med krage och slag. Den är dubbelknäppt med knappar i svart läder/horn med mässingtrådsögla. På ärmarna och i ryggen finns också knappar. Den är fodrad med enfärgat brunt halvylle. Originalet är en gåva av riksdagsman O. Larsson i Häste, Rödön 1883.

Byxan är också sydd i blåsvart vadmal med lucka framtill och knäpps med knappar av mässing. Vid knäna knäpps byxan också med knappar av mässing samt gjutna mässingspännen. Byxan har infodring av enfärgat och randigt brunt tyg i halvylle (ull/lin). Fickpåse i sämskad älghud. Originalet är en gåva av O. Larsson i Häste, Rödön 1883.

Skjortan med krage och manschett är sydd i vitt linnetyg.

Västen med krage har framstycke av tryckt bomullstyg och bakstycke av oblekt linnetyg. Foder i oblekt linnetyg. Knappar i mässing. Originalet är en gåva av K. Vessman, Östersund 1884. Halsduk, kvadratisk av rödmönstrat siden.

Strumpor av blått ylle. Knäband vävda av tvåtrådigt ullgarn i färgerna rött och vitt. Originalet är en gåva av Märta Hedlund Stockholm1937. Mössan är en stickad röd luva med flossad insida i ylle. Originalet är en gåva av K. Vessman Östersund. Skor, svarta med mässingspännen

Material

Rödöns hembygdsförening har följande till försäljning:

Tyg till kjol
Tyg till förkläde
Tryckt tyg till mansväst
Mönster mansdräkt
Mönster kvinnoliv
Bok om dräkten, delvis med mönster och beskrivningar

Förfrågan görs hos Rödöns hembygdsförenings textilombud

Rödöns sockendräkt
Rödöns sockendräkt foto bokomslag

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att klicka OK utgår vi ifrån att detta godkänns av dig. OK Läs mer