Sunne sockendräkt

av DräkterJH

Sunnedräkten -kvinnodräkten

Sunne-dräkten är en av Jämtlands bäst dokumenterade. De mer framträdande delarna går tillbaka på en ungmorsdräkt buren av Märit Göransson, Hara, född 1806 och dräkten finns nu i Jämtlands läns museum.

Livkjolen återgår på denna ungmorsdäkt. Kjolen, av linnevarp med inslag av ylle, är randad i rosa och grönt på brun botten med så kallad tandbigärning. Livstycket är sytt av tryckt bomullstyg, ursprungligen kattun, i gulrosa med mönster i rött, brunt och svart. Mönstret kan tyckas vara upp och nedvänt men är så i orginalet.

Tröjan, en sorts jacka som används som ytterplagg, går tillbaka på en tröja från den Sundinska släktgården i Orrviken. Även detta plagg finns nu i Jämtlands läns museum. Tröjan i mörkblått ylle knäpps omlott och bakstycket är försett med skört. Originalet är funnet i trossbotten på mangårdsbyggnaden, byggd 1828-30.

Förklädet saknar förlaga. Det var vanligt med tryckta bomullstyger, kattuner, vid sidan av hemvävda ylle och linnetyger. Likaså förekom sidenförkläden som verkliga högtidsplagg. I Sunne-dräkten kan användas samma tyg som till livstycket.

Särken som bars under livstycket och kjolen, syddes efter ett mucket ålderdomligt snitt, som är likartat över hela landet. Upptill var den av finare kvalitet, linne eller ibland av rent bomull, eftersom den syntes under livstycket, och nertill var den i grovt linne eller hampa.

Överdelen var ett särskilt plagg som bars över särken och var många gånger rikt broderad. Överdelen till Sunne-dräkten är efter ungmorsdräkten från Hra, nu på Jämtlands läns museum, och har fina smockrynkor och boderier i plattsöm vid axelsömmarna och vid linningarna samt är försedd med ståndkrage i halsen.

Halsklädet spelade en viktig roll i det äldre dräktskicket. Ju fler och finare de var desto finare ansågs man vara. Sidenschalar var allra förnämast. De jämtska inköptes ofta på handelsresor på norska eller svenska marknader.Vid sidan av sidenschalarna förekom även schalar i ylle, linne och bomull. Mönster och färger kunde variera starkt.

Huvudbonaden till Sunne-dräkten utgörs av en bindmössa. Modellen går tillbaka på en bindmössa från samma gård i Hara som ungmorsdräkten kommer ifrån, men torde inte höra samman med denna dräkt. Mössan är försedd med ett dragband inacken som kan reglera hur hårt mössan ska sitta åt om huvudet. Bindmössan är gjord i svart siden med blommotiv i schattersöm. I 30-talsmaterialet finns också en annan svart sidenmössa samt en brun med broderier i kjedjesöm. Svart mössa bars av gift kvinna medan den bruna bars av ogift.

Stycket går tillbaka på det som fanns på mössan från Hara och är i tyll med tätt blommönster, ytterst en spets samt försedd med mittsnibb. Till 30-talsmössorna används ett stycke med spetsen sockerudd från Svenska spetsar. Styckets funktion var att så mycket som möjligt dölja håret.

Kjolväskan går tillbaka på ett original från Sunne som nu finns i Nordiska museet. Framsidan är i blå vadmal med applikationer i rött och tenntrådsbroderier. Baksidan liksom sidokantningen är i skinn. Förlagans bygel är i järn med ornerad hake. Till samtliga väskor används en bygel framtagen efter original i Jämtlands läns museums samlingar.

Strumporna stickades av hemspunnet yllegarn eller köptes färdigstickade och var då i bomull. Till Sunne-dräkten bärs lämpligast vita, eftersom sådana fanns i Hara-materialet.

Strumpebanden knöts vid knät och var i regel av ylle, vävda i bandgrind eller smöjda, en flätteknik. Förlaga till Sunne-dräkten saknas.

Skorna var i läder med bindsula av näver, hade en bred och låg klack samt var i regel svartfärgade. Till skorna hör spännen av silver, mässing eller järn. Till både dam- och herrskor kan man använda det framtagna spännet i mässing efter original i Jämtlands läns museum.

Smycken är mycket sparsamt förekommande i de jämtländska dräkterna. Särk- och halsduksspännen i silver eller förgyllda var vanligtvis hjärtformiga med hängande rombiska löv. Om halsen kunde bäras en låskjedja av silver. Ringarna var av silver, förgyllda eller någon gång av guld. Vanligtvis är de breda på ovansidan med ett flertal mindre ringar eller löv på undersidan. På jämtlands läns museum finns ett flertal smycken bevarade.

/ Jämtlands läns museum 1986

Sunne sockendräkt bildgalleri.

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att klicka OK utgår vi ifrån att detta godkänns av dig. OK Läs mer