Offerdals sockendräkt

av DräkterJH

Historia

Enligt brev från Kristina Olsson daterad den 22 januari 1934 har det berättats för henne att Anna Olsson, född Simonsdotter, från Vesterberg (en by i Offerdal ) hon var född den 19 mars 1778 och bar högtidsdräkt: Svart sidenkjol, ej så lång, vit blus, röd väst och röda strumpor samt svarta skor med silverspännen (de mindre bemedlade använde bronsspännen ett litet brunt sidenförkläde och brun mössa med stycke, förutom stycket ett vigt sidenband fäst runt mössan samt en liten blommig schal).

En annan uppgift som jag haft tillgång till:
Brita Olofsdotter född 27/9 1850 och död 4/6 1945 gift med Valfrid Söderberg. Allmänt känd under namnet Valfri-Brita av Offerdalsborna hon blev ju som synes gammal men hade ett mycket gott minne varför hon visste hur Offerdals kyrkodräkt hade sett ut. Man gjorde därför dräkten efter hennes beskrivning.

Kvinnodräkten: Svart kjol, röd sammetsväst, röda strumpor, blusen dekorerad med kråkspark eller korsstygn, förkläde och band i svart och rött, väskan troligen ingen särskild modell.

Mansdräkten: Gula byxor, röd väst, röda strumpor. Dräkten var med vid dräktparaden på Hov 1934. En sondotter till Valfri-Brita var med där, Brita Nilsson från Bångåsen i Offerdal. Många har sytt sina dräkter själva men en del fick dem sydda av sömmerskan Ingeborg Edström, Ede i Offerdal. Detta är alltså Kyrkodräkten den andra är en vardagsdräkt. Uppgifterna lämnad av en sondotter till Valfri – Brita.
Birgit Grelsson, Rödön i Krokom.

Blusen: kan också vara broderat i hålsöm .
Väskan: är i nuläget broderat på svart kläde i färger rött grönt gult och rosa samt vita applikationer och skinn på baksidan.
Schal: sidenschal ofta en fästmanna gåva.
Skor: Handjorda från Stöde Brännvall Telefon 0691-101 79.

Nya Mansdräkten: När Offerdals spelmanslag fick en förfrågan om de inte kunde spela i folkdräkt på en av sina spelningar i Amerika år 1999 blev det fart på en ny dräkt. Ledare för arbetet har Elna Bergström varit. Modellen som syddes grundar sig till stor del av dräkten från 1935. Färgen i västen är samma som återkommer i damernas väst. Byxorna är svarta och har inte mindre än 19 knappar. Vita strumpor.

Andra kvinnodräkten är kopierad av Asta Engström och Siv Mellberg, under 1960 talet skedde detta. Kjolen finns på Nordiska Museet och är skänkt av inspektor L.A. Flygt på Ljungå bruk i juni 1873. Detta är en rödrandig kjol från Offerdals socken Jämtland. Bars av ”ungmor” tredje bröllopsdagen.

Beskrivning

Midjekjol av halvylle, vitt lingarn, inslag i tuskaft med entrådigt ullgarn, bredrandig i 3 gröna nyanser, 3 röda/rosa samt brunsvart. Varpen syns genom väven. Rynkad i midjan med mycket rynkor bak och tämligen litet mitt fram. Midjelinning av oblekt grov linnelärft, sprund i vänster sida i sömmen knäppt med en hake och hyska av järn. I nederkanten smal fåll utan skoning. Kjolen handsydd med oblekt lintråd. Det bredrandiga tyget i schatterande färger efterliknar de randiga karmink tyger som var eftertraktade köpe tyger och moderna i det folkliga dräktskicket vid 1700-talets senare del.

Livstycket: Orginalet finns på Jämtlands Museum.
Blusen: Orginalet kommer från Hammerdal, en vanlig modell.
Särkband från Hammerdal
Brodyr på kvalen.
På kragen är det en knypplad spets som är från Dalarna.
Förkläde Gult bommullstyg med tryckta röda ränder.
Vita strumpor.
Kjolsäck: Är skänkt av Olof Jonsson i Änge genom doktor Artur Haselius 2/8 1885 till Nordiska Museet.
Mössa: Svart för gifta kvinnor och färgad för flickor.

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att klicka OK utgår vi ifrån att detta godkänns av dig. OK Läs mer