Birkadräkt
Godtemplarorden kom tidigt med sina folkdanslag och det blev ett behov av att de skulle bära folkdräkt vid sina uppvisningar. Det blev därför viktigt för många folkhögskolor att hjälpa till att framställa folkliga dräkter, så också för Birka folkhögskola. Genom forskning, av föreningen Jämtslöjd och andra, för att se hur äldre dräkter sett ut kom man fram till hur en någorlunda enhetlig nationaldräkt för Jämtland skulle se ut. Landshövdingskan Ellen Widén var då en av de mest drivande och verksamma krafterna för att tillvarata länets hemslöjd och kultur.
Birkadräkten komponerades under skolåret 1905/1906 av slöjdlärarinnorna Svea Mörner och Alma Sundin. Svea Mörner var förutom slöjdlärarinna även föreståndarinna och rektorsfru vid Birka Folkhögskola. Dräkten benämndes då nationaldräkt. Intresset bland eleverna var då inte särskilt stort, annat blev det 1910 då dräkttillverkningen stod på schemat och benämndes Jämtlandsdräkt.
Birkadräkten, med ursprung från Jämtlandsdräkten, blev nu en skoldräkt som användes av eleverna vid avslutningar och högtider vid skolan. Birkadräkten var inte strikt enhetlig utan eleverna fick exempelvis variera färg och randning på kjoltyget. Även förkläde, hätta och blus kunde ha flera olika utformningar.
Dräkten var mycket flitigt använd vid folkdans, folkmusik, logemöten och andra sammankomster bland ungdomar i Jämtland i början på 1900-talet.
Kjolen var en smalrandig livkjol med små runda mässingknappar. Tyget var vävt med bomull i varp och ull i inslag i grundtonerna blått, brunt eller rött med någon smal rand i lin. Till livkjolen hörde en vit överdel i linne med hålsömsbroderi på krage och manschetter och ett vitt linneförkläde med en bred broderad bård nertill. Bården på förklädet var broderad i hålsöm, stoppsöm och näversöm i vitt. Förklädet var rynkat mot ett vävt linneband, som i förlängningen blev knytband. Till dräkten hörde en blå sidenhätta, som gick ner över öronen, broderad med blommor i tambursöm eller kedjestygn. Till dräkten bars röda strumpor. Garnerna växtfärgades, tygerna vävdes och dräkterna syddes av eleverna på Birka och där finns idag en dräkt utställd i en monter i Aulan. Den är skänkt till Birkaförbundet av en tidigare elev, Agnes Gunnarsson, som gick på skolan 1915/16.
Birkadräkten finns omnämnd i Fruars makt och omakt i Catarina Lundströms doktors avhandling, Umeå universitet 2005, sid. 123-125.
Bilder från Birka med elever i Birkadräkt finns i Jamtli bildarkiv.
Birka 2020-10-19
Sigrid Grenholm
Ordförande Heimbygdas textilkommitté