Frösöns sockendräkt är en av de få dräkter i länet som togs fram tidigt på 1900-talet. De allra flesta andra sockendräkter komponerades på 1930-talet.
Omkring år 1900 sydde Helga Englund (f 1874) en dräkt som är utsprunget till vår tids Frösö-dräkt. Hon sydde den efter muntlig beskrivning av sin moster Per-Hemmings-Kersti, Kerstin Hemmingsson (f 1818) som då var c:a 90 år gammal. Helga var sannolikt bosatt i Ängegård i Valla. (Där var för övrigt Wilhelm Peterson-Berger sommarboende innan han byggde sitt Sommarhagen). I och med att dräkten bygger på beskrivningar av en person som måste ha sett det folkliga dräktskicket i levande bruk, är den extra intressant. Den dräkt Kerstin Hemmingsson beskriver, pekar i uttryck, snitt och färger tillbaka på de plagg som bars under sent 1700-tal; bredrandig kjol i klara färger och ett stort rött livstycke med skört.
Dock, om man studerar bouppteckningar från Frösön, finner man här en stor variation. Helga Englund skänkte så småningom dräkten till sina systerdöttrar Lilli (död i Bromma 9/11 1984) och Calise Tirén (död i Vällingby 14/6 1982). Sommartid var systrarna bosatta i Offerdal, där de hyrde ett hus. Dräkten ska ha förvarats där, men har ännu inte kunnat återfinnas.
I Frösö hembygdsförenings ägo finns Frösö sockendräkt utställd i det Zetterströmska biblioteket. Denna dräkt har skänkts till hembygdsföreningen av Marit Nilsson.
Beskrivning av dräkten
Kjolen, livstycket och överdelen är fortfarande oförändrade, men förklädet och bindmössan ändrades på 1930-talet. Tidigare var dessa dräktdelar rosa.
Dräkten består idag av:
Randig kjol i blå bottenfärg, breda ränder i rött, grönt o vitt. Kjolen rynkad kring midjan med linneinfodring.
Rött livstycke av ylledamast med skört och häktor, fodrat med grovt, vitt linne.
Överdel av vitt linne, rynkad vid halsen. Ärmarna vida med smal handlinning, garnerad med hemvävda band i vitt och rött.
Förklädet är blått, men även ett grått förkläde med ränder i grönt och rosa används. Enligt Brita Eklund, rektor vid Jämtslöjds kvinnliga slöjdskola, skall förklädet senare ha komponerats på slöjdskolan.
Kjolväskan har applikationer i rött och grönt.
Blå bindmössa med broderier för ogift kvinna, svart för gift. Från början mössa av skärt blankt siden broderad med grönt, gult, blått och brunt i ljusa nyanser samt svart med kedjesöm. En barnmössa av mandelgrönt siden med liknande broderier har varit i bruk. Till mössan användes ett blommigt band, som knöts i en rosett bak. Håret bars uppfästat baktill i en hängande ögla. Till skär mössa användes från början skärt förkläde. Mössan bärs tillsammans med ett stycke med linneapplikationer och bottensöm.
Stycket är det enda plagget i dräkten som har en originalförlaga. Det syddes av Märta Erikssons farfars farmor, född 1810 -20 och gift med Erik Olofsson i Slandrom. Originalet till stycket finns i privat ägo.
Halsklädet är av siden. Enligt vad som berättats skall det ha använts tre halsdukar ovanpå varandra: En av tyll närmast halsen, därefter en av vitt ylle och ovanpå en silkeshalsduk. Den silkeshalsduk som använts till denna har skärviolett bottenfärg med inslag av grönt, blått och gult.
Frösön den 13 september 2016
Ulla Oscarsson