Hotagen sockendräkt

av DräkterJH

Hotagendräkten

Av Ingeborg Jonasson

Dräkten består av

  • skogsgrön kjol
  • vit skjorta med fyrkantig halsringning/krage
  • blågrårutigt livstycke
  • rött förkläde med vävt band
  • grön eller svart bindmössa
  • svart broderad väska med bygel
  • svart eller flerfärgad schal
  • röda strumpor
  • svarta skor med spänne

Då hembygdsföreningen Heimbygda i Jämtland 1933-35 genomförde en stor dräktinventering rekonstruerades även vår bygdedräkt. Representanter från Hotagen var Elna Melander (barnmorska och rektors fru) och Elida Jonsson (pastors fru). Det var nog ett krävande arbete att resa runt i bygderna med dåtidens fortskaffningsmedel. I början av 1960-talet började man fundera över om det kanske var flera som ville ha dräkt, så med många kunniga damer och gemensamt intresse anordnades vävkurser i det flesta byarna. I vår by (Valsjöbyn) var det Kerstin Carlsson som ledde vävkursen, och Kerstin Gabrielsson ledde sömnadskursen. Så var och en gjorde sin egen dräkt från början till slut. I Hotagen fanns en period med en hemslöjdskiosk, vars ägare Lea Blond, var en mycket kunnig slöjdare som vävde fina tyger till vår bygdedräkt. Sen den upphörde blev det svårt att få tag på tyger. 1995 när vårt första barnbarn skulle konfirmeras blev det aktuellt med dräkt igen, så min syster Dagny och jag satte igång och vävde dräkter till våra döttrar och flickor. Jag tror nog att någonstans intresse ska finnas, för att bevara bygdedräkten.

Kjol till Hotagsdräkten: Varp- brunt bomullsgarn 30/2 Inslag- grönt enkelt ullgarn 11/1 Vävsätt- i tuskaft kjolens längd- 1 till högst 2 dm från golvet. Kjolens fåll finns i två varianter 1) vanlig enkel fåll 2) eller med linskoning, och sömmar med lingarn. Rynkning mot linningen görs med små stripade veck, i en rad eller flera rader, fastsydda på avigsidan (låsta). Linningen stängs med hyskor, något till vänster, då en del mitt fram av kjolen ska vara slät.

Skjortan: Tyg- bomull eller linne Modellen har fyrkantig halsringning med hålsöm, liksom manschetten. Ärmen som er ganska vid rynkas mot manschetten, med små stripade veck.

Livstycket: rutig- i duvgrå (blågrå) bottenfärg och inslag i rosa med rutorna i grönt, blått, gult och rött. Livstycket har skört med åtsittande liv som hakas ihop fram med hyskor.

Förklädet: Varp- grönt gloriagarn 30/2 (Mercicerat) Inslag- rött redgarn vävsätt- i tuskaft Förklädet får inte vara för kort, längd i förhållande till kjolen, alltså ej kortare än 10 cm från kjolens nederkant. Bandet till förklädet vävs i 2 tr ullgarn i färgerna mörk brunt, ljus brunt, grönt, gult och vitt. Bandets bredd: 2,5-3 cm. Det knyts i vänster sida. Kjolväskan: Sys i svart ylltyg, någon syr baksidan av väsken i skinn. Broderier i 1 tr ullgarn i färgerna två nyanser av grönt, gult, mörkrött och brunrosa. Lägg märke till att väskans blomma och mössans liknar varandra, utom till färgerna. Väskans bygel är i mässing, men förekommer också i silver. Mönstret som bygeln har är liksom broschen och skospännet framtaget för Hotagendräkten, men om det fanns från före dräktens rekonstruktion på 1930-talet, eller om det blev designat då, vet jag inte.

Bindmössa för gifta: svart siden med stycke Bindmössa för ogifta: grönt siden med broderier i silke, i färgerna gult, rostrött, blått och blågrått. Stomme till mössan från Göta Westlund Frösön. Tyllstycket=trädning på gasliknande tyg, lika för både gifta och ogifta. Spetsen är knyplad (sockerudden och spindeln) av Stina Eriksson, Lit, rekommenderad från Vävknuten Häggenås. Där kunde vi också köpa schalarna till våra dräkter. Schalen skulle vara svart för de gifta, men nu mera bärs ofta andra färger, då dräkten mest används i festliga sammanhang.

Material till dräkten köps från: – Blomquist AB Fritsla – Frösö Vävstuga – Warp & Wäft Östersund – Berit Pålsson – Göta Westlund Fröson – Vävknuten Häggenås

Bindmössa för ogifta: grönt siden med broderier i silke, i färgerna gult, rostrött, blått och blågrått. Stomme till mössan från Göta Westlund Frösön. Tyllstycket=trädning på gasliknande tyg, lika för både gifta och ogifta. Spetsen är knyplad (sockerudden och spindeln) av Stina Eriksson, Lit, rekommenderad från Vävknuten Häggenås. Där kunde vi också köpa schalarna till våra dräkter. Schalen skulle vara svart för de gifta, men nu mera bärs ofta andra färger, då dräkten mest används i festliga sammanhang.

Material till dräkten köps från: – Blomquist AB Fritsla – Frösö Vävstuga – Warp & Wäft Östersund – Berit Pålsson – Göta Westlund Fröson – Vävknuten Häggenås

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att klicka OK utgår vi ifrån att detta godkänns av dig. OK Läs mer