Marby sockendräkt

av DräkterJH

Marbydräkten

Av Eva Hemmingsson, Dräktombud

Marby sockendräkt foto
Marby sockendräkt foto

Till den stora dräktparaden, Annandag Pingst 1935, gjorde systrarna Karin Bratt och Anna Håkansson (född Nilsson) tillsammans med dåvarande chefen på Jämtslöjds kvinnliga slöjdskola, Karin Nilsson, en Marbydräkt. Karin Bratt gick då på skolan.

Blusen komponerades av Karin Nilsson, JKS. Första västen är efter den blå västen som finns på Marby Gammalgårds Museum. Den andra västen är av senare datum. Den blårandiga kjolen är omarbetad efter den brunrandiga västen som också finns på Marby Gammalgård.

Första förklädet var av siden med tryck efter en av mössorna. Det trycktes i Uppsala. Då tryckeriet har upphört, vävs nu ett ljusblått bomullstyg istället. Stycket till mössan har ingen förlaga. Den knypplade spetsen till är ”sockerudd med spindel”. Väskan har ingen förlaga. Vita strumpor till. Skor med spännen. Mässingsknappar.

Marby sockendräkt foto
Marby sockendräkt foto

Jag gjorde 1982 en genomgång av gamla bouppteckningar på Länsarkivet från 1750-1850 och därefter gjorde jag följande dräkt: I bouppteckningarna fann jag att de flesta kjolarna var blå, med randig väst. Tryckt kalminkförkläde till. Kjolen är blå, samma blåfärg som i varpen till den brunrandiga västen som finns på Marby Gammalgård. Västen har samma randning. Blusen har samma modell som en unghustrus i Trägsta hade i början av 1800-talet. Förkläde är ett tryckt mönster som påminner om 1800-talets början i siden, linne eller bomull. Stycket är efter min man Olles farmor (Kristina Hemmingson). Mössa av storjämtsk typ. Väskan gjord efter väskan på Gammalgården, med applikationer. Strumporna är vita.

Denna webbplats använder sig av cookies. Genom att klicka OK utgår vi ifrån att detta godkänns av dig. OK Läs mer